dilluns, 6 d’abril del 2015

Puig de Bassegoda


Per arribar al Puig de Bassegoda (1.340 m) hi ha una ruta curta i una de llarga. Aquesta és la llarga.

Deixarem el cotxe aparcat a Sadernes (320 m); depenent de la data el podrem deixar en un aparcament més amunt o més avall de la riera de Sant Aniol.

Seguirem les indicacions cap a Sant Aniol d'Aguja fins arribar gairebé a l'alçada del Pont d'en Valentí, on la pista per on hem vingut caminant es bifurca. Agafem el ramal de la dreta, que puja. Tot i això, de seguida l'abandonarem per enfilar-nos per un sender, també a mà dreta, on actualment hi ha un pal indicador on hi diu “Puig de Bassegoda 3h 40”.

El sender va pujant entremig del bosc. Durant tot el recorregut trobarem franges de color groc dels senders marcats per Itinerania.

Arribem a l'ermita romànica de Sant Feliu del Riu. Un bon lloc per esmorzar. Aquí també hi arriba la pista que hem deixat abans per agafar el sender.

De fet, ara continuarem per la pista, gens desagradable i amb poc desnivell, tot resseguint la Vall de Riu, que ens queda a l'esquerra. Arribem a la Plana on hi ha un parell de masets i una bonica vista del Bassegoda. Passem per entre un petit bosc de castanyers. Sempre anem seguint les franges de color groc.



En un moment determinat, les franges ens indiquen que hem d'abandonar la pista i agafar un sender que surt a mà esquerra. Travessem el barranc i comencem a enfilar-nos fortament. Al cap d'una bona estona de pujar arribem a l'ermita romànica de la Mare de Déu de les Agulles.

Continuem pujant fins que enllacem altre cop amb una pista. La seguim cap a la dreta. Arribem a un collet (coll de Riu) amb indicacions cap a Sadernes, Albanyà i altres pobles, però no cap al Puig de Bassegoda.

En aquest coll deixem de seguir les marques grogues i agafem un sender una mica difús que surt a mà esquerra. Hi trobarem alguna fita. Haurem de fer alguna grimpadeta i superar algun bocí de tartera. La pujada es força dreta.

Finalment davant nostre ja només hi tenim l'últim cingle que ens separa del cim. Anem a buscar el pujador portant sempre a la nostra esquerra la paret del cim.

El pujador està marcat amb unes pintades de color verd amb aspecte de tenir uns quants anys. Trobem la primera secció d'esglaons de ferro i la primera cadena. Uns últims esglaons i cadenes són els que ens permetran accedir al cim definitivament.

En dies clars les vistes són magnífiques, el Cap de Creus i la Costa Brava a una banda, i el Canigó, el sector d'Ulldeter i l'Alta Garrotxa per l'altra; també es veuen el Montseny, Cabrera i el Puigsacalm entre altres coses.

Baixem pels esglaons i les cadenes per anar a recuperar el sender. La baixada la farem pel camí per on puja la majoria de gent, és a dir, la que ve d'Albanyà.

Anem baixant fins arribar al coll de Bassegoda. Des d'quí, en lloc d'anar cap a Albanyà, anirem cap a Sadernes i Sant Aniol d'Aguja, així, doncs, seguirem la pista cap a la nostra esquerra. Aquí recuperem les marques grogues d'Itineraria i també enllacem amb el recorregut del GR 11 (marcat amb franges vermelles i blanques). De fet, seguint el GR 11 farem cap fins Sant Aniol.

Comencem baixant per pista, però al cap de poc la deixem per continuar per sender. La baixada ja no té aturador fins a Sant Aniol. Passarem entre alzines, faigs, a la vora de les restes del mas de Principi, creuarem un parell o tres de barrancs i una tartera.

Arribem a la cruïlla on ens indiquen que a 15' hi ha Sant Aniol. Hi anem, tenint en compte que després hem de tornar a aquest mateix punt. Si anem bé de temps, des de Sant Aniol, a on s'arriba després de travessar un pont penjant, podem anar al Gorg Blau i al Salt del Brull i tornar.

Tornem cap a la cruïlla. Ara, acabarem de baixar fins a Sadernes per un camí molt freqüentat però no per això menys bonic, que va resseguint la riera de Sant Aniol. Després de creuar-la i tornar-la a creuar, acabarem arribant on tenim aparcat el cotxe.

Per a fer aquest tomb per pujar i baixar del Bassegoda cal superar 1.000 metres de desnivell i caminar uns 22 km aproximadament.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada