dimarts, 8 d’abril del 2014

De Prenafeta a Miramar passant pel Tossal Gros


Sortirem del capdamunt del poble de Prenafeta, seguint les indicacions del GR 175 (o Camí del Císter) en direcció a Figuerola i Santes Creus.

Ens creuem amb una pista i el GR 7 (que, cap a l'esquerra, ens portaria a Cabra del Camp). Nosaltres tombem cap a la dreta, travessem la pista i continuem seguint el GR 175 cap a Figuerola i Santes Creus. En el mateix pal indicador, també hi surt Miramar.
El sender comença a fer pujada i encara conserva bocins de camí empedrat.
Cruïlla de senders. Si seguíssim recte pel GR 7.8 faríem cap al Coll de Prenafeta i podríem arribar a Miramar. Nosaltres, però, seguirem el GR 175 cap a Figuerola i Santes Creus per pujar al Castell de Prenafeta, girem, doncs, a l'esquerra.
Seguim el sender, que passa pel mig del bosc i a la vora de les restes d'antics edificis fets de pedra. Passem pel costat de l'església de Sant Salvador, que encara conserva el sostre i algunes voltes. Continuem i arribem a la font de Sant Salvador.
Des de la font ens desviarem cap a l'esquerra per pujar cap a les ruïnes del Castell de Prenafeta per un sender amb escales de pedra.
Des de dalt del Castell hi ha molt bones vistes de la Conca de Barberà, amb les serres del Prepirineu de teló de fons. Reculem fins a la font de Sant Salvador.
Continuem cap a l'esquerra, seguint el GR 175 en direcció a Figuerola. En un altre pal indicador ja hi surt indicat el Tossal Gros. Caminarem per una pista que fa molta pujada.
Arribem a la Planota del Faló. Aquí abandonem el GR i ens endinsem per un sender que surt a la nostra dreta. Ens dirigim cap al Tossal Gros.El sender fa força pujada.
Cim del Tossal Gros. Molt bones vistes, des del mar fins als Pirineus. També es veu Montserrat per una banda, i les muntanyes de Vandellós per l'altra. La serra Carbonària és al nostre davant, amb les antenes de la Cogulla, les del tossal de la Somerota i la carena per on passarem de tornada.
Baixem del Tossal Gros per l'altre sender que es veu, i que ressegueix el vessant sud. Al capdavall hi ha un pal indicador per als que hi pugen per aquí.
Arribem a la pista i la seguim cap a l'esquerra, de baixada.
Coll de Prenafeta. Caminarem recte per la mateixa pista, seguint les indicacions de Figuerola i Miramar, marcat com a GR 7.8. Anem de baixada.
Cruïlla amb pal indicador. Girem cap a la dreta, per anar cap a Miramar. El camí continua sent pista.
Després d'una lleugera pujada arribem a Miramar.
Pugem cap dalt a l'església. Passant per darrere de l'edifici fem cap a una esplanada. Seguim les marques de GR en direcció a Lilla. Caminem per pista.
Després d'uns revolts pronunciats, el GR cap a Lilla deixa de passar per pista i comença a ser sender. En aquest punt hi ha un pal indicador del GR (Miramar 0,43 km - Lilla 1,25 km). Nosaltres continuem caminant per la pista que se'n va cap a la dreta i abandonem, doncs, el GR.
Caminem passant per sota del tossal de la Somerota (que reconeixem per les antenes) i encarats cap al nord. La pista s'acaba en una esplanada. Si ens hi fixem bé, veurem un senderó que s'enfila cap a la cresta; hi ha alguna marca de pintura blanca i alguna fita.
Un cop agafat, el senderó no té pèrdua, està trepitjat i va carejant. Al fons es veu el Tossal Gros, on hem pujat abans.



Finalment, el sender abandona la carena i baixa cap a l'esquerra; al cap d'una mica, gira a la dreta i s'endinsa cap al bosc. Continua sent ben visible.
Arribem a un camí més ample. A la cruïlla hi ha una marca de PR (franges grogues i blanques) tot i que venint només n'hem vist un parell més de perdudes.
El camí on hem desembocat és el que uneix Prenafeta amb el coll de Prenafeta. Si pugéssim cap a la dreta, en un no res arribaríem al coll. Però nosaltres anirem cap a l'esquerra, de baixada, per tornar al poble.
Tornem a passar per la cruïlla, on, al començament d'aquesta excursió, hem agafat el sender per pujar al Castell. Així, doncs, ara continuem de baixada, cap a Prenafeta i Poblet, seguint altra vegada el GR 175. Tornem a creuar la pista i, en un no res arribem al poble.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada