dilluns, 15 de desembre de 2014

L'itinerari del 50è Dia del Camí de Muntanya a Cardó


L'Agrupació excursionista La Picossa ha fet una molt bona feina a Cardó, netejant i senyalitzant l'itinerari que us descric a continuació.

Aparquem davant de la planta embotelladora i sortim caminant cap a la carretera per on hem arribat fins a l'antic balneari de Cardó.
A l'alçada de lo Paller agafem el sender que surt a mà dreta per pujar cap a les ermites de la Santíssima Trinitat i de Sant Àngel. Aquest sender ressegueix el Camí dels Frares, marcat com a PR.
A la Santíssima Trinitat hi descobrirem un parell de comunes i uns estables “nominals”. Per la de Sant Àngel, adossada a l'antiga muralla de Cardó, s'hi passa pel mig.
Seguim pel Camí dels Frares fins arribar al Portell de Cosp. Aquí hi trobarem el primer dels pals indicadors nous. Seguirem la direcció de la Cova Lluminosa.


El sender que porta a aquesta cova és un dels que s'ha netejat per a celebrar aquest 50è Dia del Camí de Muntanya, i és preciós.
Cova Lluminosa. Sorprenent. No en dic res perquè s'ha de veure.
Seguim, després de travessar la cova, cap a la Roca Foradada, per un altre sender netejat de nou. El sender en realitat porta cap a l'ermita de Sant Roc, i per anar a veure la Foradada, caldrà que ens desviem una mica, resseguint un altre senderó que ens trobarem a mà esquerra (compte a no saltar-se'l) i que també han deixat ben net d'argelagues.
Després de visitar la Roca Foradada, recuperem el sender per on veníem des de la Cova Lluminosa i seguim cap a Sant Roc, que intuïm gràcies als xiprers.
Cruïlla. Està indicada amb una piqueta de la UEC. Des d'aquí es pot anar a la Cassola del Diable (i, per tant, als Martells i la Creu de Santos). Nosaltres seguim en direcció al Balneari.
Arribem a l'ermita de Sant Roc, on a la font que hi ha, fins ara, sempre hi hem vist baixar aigua (encara que sigui poca). S'hi està fresc i a l'hivern i fa fred.
Seguim cap al Balneari, passem per davant de la Font del Prior (que avui també goteja) i arribem a una cruïlla: continuem recte, no baixem a mà dreta.
A l'alçada de l'ermita de Sant Josep se'ns bifurca el camí. Agafem el trencall de l'esquerra. Rodegem l'edifici de l'ermita (el que en queda) i trobem unes magnífiques escales de pedra tosca que ens permetran baixar fins a la font: preciós.
Seguim baixant i arribem a la Font de l'Avellaner, on trobem una altra cruïlla amb un nou pal indicador. Seguim la direcció “Barranc de la Columna”, per un altre camí recuperat.
Passem per sota mateix de l'ermita de la Columna i acabem davant mateix de la cadena que barra el pas als vehicles que puguin venir des del Balneari.
Seguim cap a mà esquerra i trobem un nou pal indicador. Si no s'hi ha estat mai (o es vol repetir la visita) val la pena pujar cap a l'ermita de la Columna. Després cal recular fins a aquest punt.
Seguim la indicació "Ermita de Sant Onofre". Un altre caminet recuperat, dels d'abans, d'aquells que van fent revolts, ens farà pujar cap a Sant Onofre, des d'on hi ha una bona vista aèria cap a on hi havia l'antic convent i ara el que queda del balneari.
Des de Sant Onofre seguim per l'altre sender que hem vist a mà esquerra mentre acabàvem de pujar. Pràcticament planejant ens portarà fins a una cruïlla, on nosaltres hem d'optar per baixar recte (el sender de l'esquerra ens tornaria al barranc de la Columna a l'alçada de la Cova dels Porcs).
Font de l'Argilagar. Una altra meravella de l'arquitectura rural.
Continuem pel sender i fem cap a la pista o antic camí de Tivenys.
Si ja us heu cansat o teniu pressa, anant cap a la dreta feu cap al Balneari en un no res.
Nosaltres seguim l'itinerari i girem per la pista cap a l'esquerra. Fa una mica de pujada, però poc després de passar per damunt del barranc de l'Oliver, a mà dreta veurem una fita i un sender que baixa dret cap al llit del barranc de la Font del Pastor.
Un cop al barranc, el sender continua cap a l'esquerra i puja, més a poc a poc, fins al Coll de Murtero. Pel camí veurem les restes de l'ermita de Sant Bernat i el pouet de pedra seca del mateix nom.
Al coll de Murtero hi ha un altre pal indicador nou. Seguim en direcció a l'ermita de Santa Anna per un altre sender recuperat per a l'ocasió. Baixem més o menys pel que devia ser l'antic Camí de Calses.
Ens desviem lleugerament per anar a veure l'ermita de Sant Anna, que encara conserva parets i sostre, però no té res de més a més. Recuperem el sender per on baixàvem, que de seguida es converteix en un camí ample, que passa a la vora d'un pany de muralla molt ben conservat.
Anem a parar al llit del barranc i el creuem. A l'altra banda, un camí igualment ample (possiblement el mateix) ens porta fins a la pista - antic camí de Tivenys. I d'aquí, girant a l'esquerra, arribem al cotxe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada