divendres, 22 d’abril del 2011

La Torre de Fontaubella – la Mola de Colldejou per la Canal del Mig – castell de la Mola - Portell de les Processons – Coll del Guix – Drecera d'en Ramon - la Miranda de Llaberia – la Foradada – el Portell – Camí dels Revolts – Vall de Massanes – Pla de la Femada – la Torre de Fontaubella

Aquesta excursió ens permetrà en menys d'un dia accedir als punts més alts de les dues muntanyes principals que conformen l'EIN de la Serra de Llaberia, situat entre les comarques del Priorat, el Baix Camp i la Ribera d'Ebre.

Sortim de la Torre de Fontaubella (368 m) pel camí dels Horts. En una primera bifurcació, senyalitzada amb un pal indicador, agafarem el camí cimentat de l'esquerra (el de la dreta fa cap al cementiri). En una segona bifurcació, també senyalitzada, agafarem el de la dreta (Canal del Mig), que fa pujada. Arribem a la carretera, la creuem. Es passa per un bocí de sender i es fa cap altra vegada a la carretera.
Un pal indicador ens assenyala el camí de la Mola de Colldejou; al llarg del recorregut fins al cim trobarem marques de color groc, que ens indicaran per on anar en cas de dubte. Aquest camí és molt dret i al final cal grimpar una mica (sense dificultat, però), per això val la pena anar-se aturant per admirar les vistes del poble al capdavall i del Montsant al fons; també podrem observar la diversitat d'arbres que hi ha durant el recorregut: pins, alzines, aurons, til·lers, algun grèvol i algun teix.
Just abans de la canal pròpiament dita ens encreuarem amb un sender que, resseguint el cingle, enllaça el GR 7-3 i la Canal del Corb. Nosaltres seguim recte amunt.
Un cop hàgim superat la canal i ja siguem dalt de la Mola (entre 1 h i 1 h 20') ens dirigirem cap a l'esquerra, per anar fins al Pouet i el Bassot de la Mola (898 m) i enllaçar amb el GR 7-3. Des del pla de la Mola, hi ha una bonica vista de la vessant nord de la serra de Llaberia i també ens podem fer una idea del lloc per on passa la drecera d'en Ramon.
Seguint les marques del GR cap a l'esquerra arribarem al punt més alt de la Mola (923 m), on hi ha una torre del temps dels carlins i també molt bona vista dels voltants amb el mar al fons.
Des de la torre, mirant cap a mar, tornarem a seguir les marques de GR, aquest cop cap a la dreta, per anar a buscar el Portell de les Processons i descendir fins al coll del Guix (uns 40').
Des del coll del Guix (626 m) tornarem a pujar, aquest cop cap a la Miranda de Llaberia. Ho fem seguint la drecera d'en Ramon, un sender molt dret, al llarg del qual trobarem algunes marques de pintura blava. Atenció, perquè, malgrat que al coll del Guix hi ha un pal indicador, la drecera no està indicada, però en canvi sí que es veu un sender evident que surt entre la pista a Colldejou per a BTT i la de la Font de l'Abellar.
Com ja s'ha dit, la drecera fa pujada i, en aquest cas, també val la pena aturar-se de tant en tant, primer per la vegetació (passem a la vora de grèvols preciosos i entremig d'aurons), més amunt per les vistes cap a la Mola de Colldejou.
Després d'una petita grimpada on no fan falta ni les mans, arribem a la Miranda de Llaberia (917 m), ben a prop del vèrtex geodèsic i el radar meteorològic (aprox. 1 hora). Les vistes són magnífiques cap a totes bandes: des del Montsià fins, en un dia clar, als Pirineus.
A partir d'aquí ens dirigim, resseguint la carena del cingle cap a la dreta, a la Foradada i el Portell de Llaberia. Passem a la vora de la roca Foradada, abocada al buit.
Seguim i arribem al Portell, comencem a baixar pels Revolts, un camí empedrat preciós, marcat a més a més com a GR.
Trobem una bifurcació amb un pal indicador. Abandonem el GR (que ens portaria altra vegada al coll del Guix) i seguim les marques del PR-C 53, que ens portaran fins a la bassa de Massanes (515 m) i el barranc del mateix nom. El sender s'acaba a la pista, que seguim cap a l'esquerra (1 h aprox.).
Al cap de no res, trobem un trencall a mà dreta, amb un pal indicador. Seguim aquest sender, l'anomenat Camí de Massanes, i arribarem, després de passar per un bosc molt agradable, fins a la font de Fontaubella (normalment raja). D'aquí, seguint la pista, arribarem fins al Pla de la Femada.
En aquest punt, un altre pal indicador ens assenyala la direcció per a tornar fins a la Torre de Fontaubella. Ho farem per un bonic camí empedrat que acaba desembocant a una pista. La seguirem cap a la dreta; sense pèrdua arribarem al poble, entrant a la vora dels rentadors (1 h 40') .

Distància: 12 km aprox.
Desnivells: pujada 555 m + 310 m; baixada 300 m + 550 m
Nivell dificultat: mitjana (3-3-3-3 segons barem CEC)
Accessos: A la Torre de Fontaubella s'hi pot arribar en cotxe per tres carreteres diferents (la TV-3001 que ve de Marçà, la TV-3223 que ve de Pradell i la T-322 que ve de Colldejou)  i, a més a més, té un baixador de tren (el de Pradell de la Teixeta) a només 20 minuts caminant. Si s'hi arriba en tren, només cal seguir la carretera cap a la dreta durant un quilòmetre i mig.
Cartografia: Serra de Llaberia. 1:20.0000. Editorial Piolet.

Per la vegetació val la pena anar-hi a la tardor i a la primavera; l'hivern també és bona època. En canvi, eviteu els dies d'estiu i els de vent fort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada