dilluns, 14 de novembre de 2016

Serra del Tormo


Excursió de mig dia per fer just abans d'anar a dinar a qualsevol restaurant d'Ascó o a Garcia. Val la pena fer-la un dia de bona visibilitat, ja que podrem veure el mar i els Pirineus, a més a més de tot l'estol de muntanyes del voltant: la Picossa, Llaberia, Tivissa, Cardó, el Port i, fins i tot el Montsià. En canvi, el riu Ebre es veu poc, tot i estar-hi a tocar.

Travessem el poble de la Torre de l'Espanyol i aparquem. Sortim del poble seguint els indicadors de "Lo Tormo". Comencem caminant per pista i ens anem enfilant lleugerament fins arribar a la Mina, actualment una àrea molt ben arreglada.

Veiem un rètol que indica cap al Tormo i cap al Mirador del Pla de la Mola. Agafem direcció cap al Tormo, enfilant-nos per un sender molt agradable que ens portarà fins al capdamunt de la serra, per una obaga plena d'arboços i marfull. Els marges encara queden dempeus malgrat estar colgats per la vegetació.

Arribem a un fals collet sense cap mena d'indicació. Cal seguir el sender cap a la dreta. El que marxa cap a l'esquerra baixa fins a trobar el Camí de Garcia (que és per on baixarem al final).

Queda poc per arribar a la carena, tot enfilant-nos. Quan hi som, primer anem cap a la dreta per pujar a la Roca del Capdamunt (hi ha una estelada), des d'on la vista és millor que des del cim del Tormo.

Reculem i, ara sí, anem cap al Tormo (523 m). Hi ha un vèrtex geodèsic.

Agafem el sender que baixa del Tormo marcat amb unes quantes marques de pintura vermella. La nostra intenció és anar seguint la carena fins al Mirador del Pla de la Mola. Per trobar el lloc de pas correcte, cal seguir algunes fites. Un cop a la carena és evident per on cal anar. Hi ha algun lloc una mica exposat, fàcil de fer si no està humit, ni gelat, ni fa vent, ni cap cosa d'aquestes que et pot complicar una mica les coses. Cal dir que el pas més delicat és molt, molt curt.

Foto de l'Imma Garcia

Continuem carena enllà fins arribar al Mirador. El reconeixerem perquè hi ha un pal indicador sense cap indicació i el sender es bifurca: el sender de l'esquerra baixa cap a la Torre, el de la dreta cap a Santa Magdalena i el de davant arriba fins als molins de vent.

Abans de baixar cap a la Torre pel Camí ral de Garcia, podem anar cap a la dreta i baixar fins a l'ermita de Santa Magdalena, o seguir recte en direcció als molins de vent i arribar a la Punta del Segarra. Creiem que, fer per fer, és millor anar fins a la Punta del Segarra i tornar a recular fins aquí.

Des d'aquí el Mirador, baixem encarats cap al nord-oest pel sender que ressegueix l'antic Camí de Garcia. És molt agradable, però està destrossat per culpa de les motos. Pel camí trobarem l'Anjub del Pla de la Mola (segons el pal indicador) o de Corronco (segons el mapa). També trobarem el trencall que ens portaria altra vegada cap al Tormo (el sender que hem vist mentre pujàvem i que no hem agafat).
Finalment arribem a una petita esplanada. Ara abandonem el Camí de Garcia i agafem el sender que se'n va cap a la dreta i que, d'entrada, té aparença de trialera. Seguint aquest sender evitem repetir tot el bocí de pista entre l'àrea de la Mina i la Torre de l'Espanyol.
Enllacem amb un camí de terra i poc després amb la pista que ve dels molins de vent de la Garganta. Arribem a la Torre de l'Espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada